Víťazi prvej národnej astronomickej olympiády pocestujú do Thajska

27.06.2007 Poprad

Vysoké Tatry 27. júna (TASR) - Gymnazista Miroslav Kubala z Kysuckého Nového Mesta a Robert Barsa z Centra voľného času Domino v Košiciach budú v novembri 2007 reprezentovať Slovensko na svetovej olympiáde v astronómii a ...
Účasť si vybojovali v dnešnom finálovom kole prvej celoslovenskej astronomickej olympiády žiakov základných a stredných škôl, ktorú vo Vysokých Tatrách zorganizovala Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV. Jej predseda Juraj Zverko z Astronomického ústavu SAV vo Vysokých Tatrách pre TASR spresnil, že podujatie má napomôcť záujem mladých ľudí o astronómiu a zorganizovali ho z iniciatívy Agentúry pre podporu vedy a výskumu vďaka štvorročnému grantu.
Pripomenul, že "na rozdiel susednej Českej republiky, kde sa pravidelne zapájajú aj do celosvetovej olympiády, na Slovensku to bolo ťažšie. Ministerstvo školstva nemá záujem o ďalšiu predmetovú olympiádu a ani sponzori nie sú k astronómii príliš štedrí".
Do finálového kola sa prebojovalo 24 žiakov a študentov (15 zo základných škôl a deviati zo stredných škôl a gymnázií). Predchádzalo mu úvodné korešpondenčné kolo s účasťou vyše 120 mladých ľudí a dve regionálne kolá. Doktor Zverko vyzdvihol úroveň vedomostí finalistov v kategórii študentov i žiakov základných škôl. Najúspešnejšou riešiteľkou bola Katarína Lechmanová z astrokrúžku v Michalovciach.
Víťaz M. Kubala v rozhovore pre TASR zdôraznil, že "náročnosť finálového kola vyplynula z vyrovnanosti súperov, čo potvrdili aj výsledky, keď príklady vyriešili všetci, i keď plný počet bodov nedosiahol nikto. "
Predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti J. Zverko dodal, že po skúsenostiach z úvodného ročníka olympiády začnú s prípravou ďalšieho už v jeseni. Podľa neho práca s mladými sa oplatí, keďže jej výsledkom je rastúci záujem študentov o vedeckú kariéru. Potvrdil to aj víťaz, ktorý sa chce v budúcnosti venovať astrofyzike alebo fyzike.
 

Vyberte región